ID hund gör skillnad

Alla djurägares mardröm - att den älskade hunden eller katten helt plötsligt är försvunnen.
Om det skulle hända, så kan man ta hjälp av en tränad IDhund att spåra upp det försvunna djuret.

IDhundar kommer i alla format
 

Vad gör en IDhund?

En IDhund ska söka upp ett spår efter det djuret vars doft den fått i smellern. Även om spåret är flera km bort ska IDhunden komma fram till spåret och berätta att här är spår efter just det bortsprungna djuret vi söker. Den ska inte följa andra spår. IDhundens förare, som har genomsöksutbildning, ska efter karta och information kunna planera var IDhunden ska börja söka efter spår. Det är sällan IDhunden får ett spår den ska följa i flera mil när den kommer till platsen. Först ska spår hittas, sen kan man börja se hur djuret rör sig och planera infångande utifrån IDhundens information. IDhundföraren kan hjälpa dig med råd och tips om infångning. 

IDhunden ska alltså lära sig diskriminera (avstå från att följa eller markera fel) doft, hundens förare ska kunna planera genomsök utifrån terräng, information och karta. När du vill ha hjälp av en IDhund, kontrollera att de har en utbildning så du får rätt hjälp. En spårhund eller en sökhund är inte samma sak. 

På Idhund.se hittar du IDhundekipage som gått utbildning och valt att hjälpa till genom att vara listade i vår sökmotor. De flesta söker på sin fritid så om du har kontaktat ett ekipage får du svar så fort de kan svara, oftast efter arbetstid, så ha lite tålamod, de svarar så fort de kan. 

Du känner igen en utbildad IDhund på dess tjänstecken, den har IDhund loggan på. Förarna har också utbildningsbevis eller licens de kan visa upp med just vår logotyp.