Smeller, det som talar om vad hunden ska söka

När man vill ha hjälp av en IDhund är det viktigt att kunna ge hunden rätt doftinfo.
Det som skiljer IDhunden från en vanlig spårhund är att den tar upp spår när den hittar ett spår vars doft matchar smellern. Det kan finnas flera spår men hunden ska passera om det inte är det rätta spåret.

Vad är då en SMELLER? Det är någonting som djuret varit i kontakt med och som luktar om bara det djuret. Oftast ett halsband eller en filt, men det kan vara en borste eller päls som fastnat på bilens klädsel.
Ett tips -särskilt för er flerdjurs-hushåll - spara päls i en glasburk med lock. Om olyckan är framme så har du den perfekta smellern som doftar av just den hunden eller katten.
Har du inte päls på ditt djur, ta en ren tygtrasa och gnugga den mot djuret och lägg den i en burk. Eller använd smink pads till att gnugga. 
 

Smellerburkar
 

Om hunden får en smeller med flera dofter kan vi inte säga vilken av dfterna hunden väljer. Och om det då finns spår efter alla de individerna så vet inte IDhunden vilket av spåren som är det aktuella. En smeller med flera dofter kan fungera om det bara finns spår efter en av individerna men det är inte det ultimata.

Så kom ihåg!
1) Något som bara den djuret varit i kontakt med.
2) Undvik att ta för mycket på smellern själv så du inte lägger för mycket av din egen doft.
3) Lägg smellern i en påse (gärna dubbla).

Smellern kontamineras vid hantering (även genom plastpåsen). Även IDhunden smittar ner den när den luktar på smellern. Så det är bra med ett smeller-lager så man kan byta ut till en ny och fräsch smeller om eftersöket blir utdraget eller om flera hundar söker så de inte får in en kollegas doft. 

Borsta era hundar och spara pälsen!


Det går att laminera päls också, men var försiktig och laminera bara tunna lager.